fredag 17 oktober 2014

Onsdag 17 oktober - Mer Pythagoras quest

Idag gjorde vi Pythagoras quest distriktsfinal del 2 2012. Vi var inte så många, för 9:orna skulle ha SO-prov senare i veckan, som många övade på. Vi som var där gick igenom uppgifterna och aritmetiska talföljder som vi använde när vi löste uppgift 1.


 Här är en bild av vad resultatet blev efter att vi gått igenom aritmetiska talföljder, och deras summor.


Och lite bilder på uppgifterna.



Vi var 4 personer på träffen, och det varade till 16:30. Vi hoppas att fler ska komma, sprid det vidare till alla matematikintresserade mellan årskurs 6-9! Vi träffas varje onsdag klockan 15:00 utanför NO1 i F-huset.

Skriven av Björn Magnusson och Hugo Eberhard

onsdag 8 oktober 2014

Onsdag 8 oktober - Flygplanspussel och Pythagoras quest

Idag kollade vi mest på gamla uppgifter ifrån Pythagoras quest. Men först så gjorde vi ett litet pussel, det bestod av nio pusselbitar som hade fram eller bakdelar av flygplan i olika färger på sig. Man skulle passa ihop dem så att alla flygplan hade samma färg fram och bak, och bitarna skulle ligga i en 3*3 ruta.

Det tog lite tid, men vi lyckades hitta lösningen tillslut! Sen jobbade vi med del 1 distriktsfinal 2013 i Pythagoras Quest som går att hitta här. Jag och Hugo har redan löst i princip alla uppgifter ifrån alla Pythagoras Quest, så vi hjälpte de andra när de körde fast. Vi kollade även lite på någon uppgift ifrån Riksfinal del 2 2013
Här sitter vi tre som var kvar ända till slutet och löser bl.a. uppgift 5 och 7 ifrån del 1

Vi var ungefär 6 personer från början på träffen, och tre var kvar till klockan 16:30 (ca efter en och en halv timme) Träffen började som vanligt ca klockan 15:05 (Vissa är sena p.g.a idrott) och slutade runt 16:30.

Björn Magnusson 9b har skrivit detta inlägg!

söndag 5 oktober 2014

Intrudoktion

Samling för Tunaskolans Mattegrupp är klockan 15:00 på onsdagar i sal 7 (utanför sal NO 1), alla är välkomna!



Tunaskolans Mattegrupp är en liten grupp med träffar en gång i veckan, grundad av två elever på Tunaskolan.
Elever på Tunaskolan har tidigare år varit med i olika mattetävlingar såsom HMT (Högstadiets Mattetävling) och Pythagoras quest. I dessa tävlingar har det ofta funnits lagtävlingar där det generellt är tre personer i varje lag. Tidigare år har det funnits åtminstone tre matematikintresserade elever på Tunaskolan, men detta år är det bara två elever kvar.

Syftet med denna grupp är alltså att få fler elever att börja med tävlingsmatematik och förhoppningsvis etablera denna grupp så pass bra att den fortsätter även när grundarna gått ut nian och sätter Tunaskolan på kartan, som en bra matematikskola!

Vi har nu haft ca fem träffar och det har gått ganska bra. Dock har vi aldrig varit fler än tio personer på träffarna. Och ofta har det varit mellan tre och fem personer, vilket känns lite tråkigt. Därför beslutade vi (grundarna) om att skapa en blogg som förhoppningsvis kan bli länkad lite varstans, och få fler personer att bli intresserade.

Grundarna turas om att hålla i träffarna. Innan träffen skriver man ut några uppgifter och kanske kollar igenom så att man har ett hum om vad det är för uppgifter.
Sedan på själva träffen så går man igenom uppgifterna. Vissa, lite enklare, löser alla tillsammans, medan om det kommer någon svår uppgift så går någon av grundarna igenom hur man löser uppgiften på tavlan.

 Eftersom många av deltagarna läser första mattekursen på gymnasiet så går vi även igenom uppgifter där och på så sätt får vi en bra kombination av både tävlingsmatte och skolmatte.

I framtiden hoppas vi på att kunna få matematikintresserade elever/lärare ifrån gymnasieskolor eller Lunds universitet att komma och hålla i träffen då och då. Så kan vi få in kunskap utifrån!

Vi har inte haft så många träffar ännu, så detta inlägg kommer nog att redigeras i framtiden för att bli en sorts framsida på bloggen.

Skriven av Björn 5 oktober 2014 21:00